”Jeg stopper aldrig i en dårlig periode”

Som lovet er her et follow-up på mit sidste blogindlæg. Og som jeg teasede, så kommer det til at handle om, hvordan man kommer igennem hårde perioder.

Har du prøvet det? Bare at tænke: “jeg kan ikke mere” eller “det kan være lige meget”. Det tror jeg, alle kommer igennem. Faktisk håber jeg, alle kommer igennem det. Det kan lyde mærkeligt. Men det bunder i, at jeg ønsker for alle, at de får muligheden for at vokse. Lære. Udvikle sig. Det er udfordringerne, der får os til at vokse, for det er ubehaget, der giver os kræfter til at mærke vores værdier.

Men det valg kan også blive taget på de forkerte præmisser, hvor impulsive følelser får en tunge og lumsk præsenterer den nemme vej, der ikke er den rigtige vej i forhold til egne værdier. Så er det frustrationens ord, der får plads til at påvirke vores beslutning, i stedet for indsigten fra arbejdet med sig selv. Det er dét, jeg gerne vil komme ind på. Valget, og hvornår man kan vælge at tage det og på hvilken baggrund.

 

Jeg har ikke været særlig gammel – 12-13 år måske – før jeg stødte ind i de første større udfordringer i min trampolinkarriere. Jeg blev blandt andet skadet, og det gjorde mig ked af det og frustreret. Mine forældre spurgte, om det måske ikke var en idé at prøve noget andet, skrue lidt ned for ambitionerne eller holde en pause. Og allerede på dette tidspunkt, der formulerde jeg selv sætningen: ”Jeg stopper aldrig i en dårlig periode”. Den sætning har måske været den vigtigste i hele min aktive karriere!

 

Når folk hørte at min far og jeg begge sprang i trampolin, så var der ofte skepsis over, at han i en alder af 35 år var startet. Men det var fantastisk at dele sporten med min familie. Senere blev han træner, og så skiftede det til fordomme omkring forældre-pacen og prestigeprojekt gennem sit barn. Det kunne ikke være længere fra sandheden! Det var nemlig fortsat mine forældre, der når min verden ramlede spurgte, om jeg måske ikke skulle overveje at finde noget andet?? Svaret var det samme. Jeg nægtede at tage den beslutning, mens jeg var følelsesmæssigt ramt, uanset om det var skader eller andre udfordringer i mit liv, der gjorde det svært at holde humøret højtflyvende. ”Jeg stopper ikke i en dårlig periode”. Det kom indefra og har holdt mig i min sport, selvom det har været et bumpy ride. For det var vigtigt for mig. Det betød mere end det midlertidige ubehag. Om det har været krop eller psyke, ydre eller indre omstændigheder, overkommeligt eller fuldstændig uoverskueligt, så har jeg holdt mig til, at jeg ville kæmpe mig tilbage og tage beslutningen, når jeg ikke var farvet af situationen. Og selvom især min krop sgu ikke har været min bedste og ikke særlig pålidelige samarbejdspartner i min karriere, så har udfordringerne styrket mig og bragt mig dertil, hvor jeg er idag.

 

For at vende tilbage til hjernefixet, podcast-lytningen hver gang jeg skal transportere mig selv rundt i landet, så var der en ting mere i podcasten, der ramte mig. Mens jeg hørte Tom Bilyeu interviewe Nastia Liukin, hørte jeg det samme princip forklædt i andre ord.
I podcasten ”Impact Theory”, som jeg også i sidste indlæg refererer til, fortæller Nastia Liukin om, at det var hendes mor, der havde samme tilgang, som jeg har haft. ”Don’t take the decision on a bad day”. Når Nastia kom hjem og græd og ikke ville gå til gymnastik, så var hendes mors svar, at det var helt ok, og hun måtte godt stoppe – bare ikke i dag. Hun sendte lille Liukin af sted igen. Og ventede til den næste gode dag, den gode træning. Så spurgte hun sin datter: ”Vil du stadig gerne stoppe?”, og pludselig var det slet ikke noget Nastia havde sagt noget om! Nej, det var ikke Nastia, der havde nævnt noget om at stoppe 😉

Uanset om det er som atlet eller som pårørende til en atlet – eller bare i ens eget liv – så er det vigtigt, at beslutningerne om, hvorvidt man vil fortsætte eller ej skal træffes med en klar hjerne på en dag, hvor man ikke er farvet af vrede og frustration.

 

Det har været ekstremt udfordrende for mig ikke at prøve at kæmpe mig tilbage til trampolin igen efter jeg brækkede nakken, koste hvad det ville, men jeg har frygt i kroppen, som ikke har været der før. Man skal ikke springe seks meter rundt i luften, hvis man er bange for om det går galt. Så gør det!
Derfor bruger jeg princippet mere generelt – jeg tager store beslutninger om aspekter i mit liv, når jeg har overskud og ser klart. Jeg kæmper for nye mål. Jeg har lige tilmeldt mig en coachuddannelse, der giver mig mening og værdi. Jeg er i gang med min bachelor på KU, der tager mig mod mine mål, selvom jeg undervejs har været en knivsæg fra at give op. Jeg stopper ikke i en dårlig periode. På den anden side af nedturen kan jeg tage det livsændrende valg. Der har jeg fået indsigt i og forståelse for, hvad der vil være det bedste for mig.

"Sometimes courage doesn't roar. Sometimes it is the small voice whispering through the fear: you can do it" @walmod
“Sometimes courage doesn’t roar. Sometimes it is the small voice whispering through the fear: you can do it” @walmod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *